Ocet lawendowy – samo zdrowie

NATURALNY OCET Z KWIATÓW LAWENDY

Nasz ocet powstaje w naturalnym powolnym procesie fermentacji kwiatów lawendy. Ocet wytwarzamy przy użyciu wody, cukru i dużej ilości kwiatu lawendowego, bez dodatków innych octów. Produkt jest w naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ocet jest żywy, co znaczy, że jest surowy, niepasteryzowany , z czasem nabiera mocy. Kwasowość naturalnie go konserwuje i nie pozwala się zepsuć. Taki ocet zachowuje wszelkie właściwości zdrowotne, a lawenda z której go robimy powoduje, że pachnie obłędnie.

Nasze octy fermentujemy i przechowujemy w szklanych słojach.

ZASTOSOWANIE

Kulinarne:

Napój dla zdrowia, 1 łyżkę octu zmieszać ze szklanką wody mineralnej (z uwagi na swoją kwasowość taki drink pobudzi ślinianki i soki trawienne).

Orzeźwiający drink – wystarczy 1-2 łyżki octu wymieszać ze szklanką wody, dodać ulubione owoce lub świeże zioła oraz dodać lód. Taki napój świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.

W połączeniu z pysznym olejem wyczaruje niepowtarzalny smak sałatek, sosów i ciepłych potraw.

Ocet jest idealny do marynowania mięs, ryb oraz warzyw.

Kosmetyczne:

Składnik toników i płukanek do włosów (wygładza i nadaje włosom blask).

Odświeżający tonik do twarzy, działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo.

Kompres ze schłodzonego octu jest niezastąpiony przy siniakach, stłuczeniach, opuchliznach.

Wykazuje kojące właściwości po ukąszeniach owadów.

Relaksujący dodatek do kąpieli (kąpiel sprawi, że poczujemy się odprężeni i zrelaksowani, a skóra pozostanie miękka i delikatna).

SKŁAD: 100 % ocet lawendowy

Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować mętnienie oraz powstanie tzw, matki octowej (proces naturalny).

Dodaj komentarz