NATURALNY OCET Z KWIATÓW LAWENDY
Nasz ocet powstaje w naturalnym powolnym procesie fermentacji kwiatów lawendy. Ocet wytwarzamy przy użyciu wody, cukru i dużej ilości kwiatu lawendowego, bez dodatków innych octów. Produkt jest w naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Ocet jest żywy, co znaczy, że jest surowy, niepasteryzowany , z czasem nabiera mocy. Kwasowość naturalnie go konserwuje i nie pozwala się zepsuć. Taki ocet zachowuje wszelkie właściwości zdrowotne, a lawenda z której go robimy powoduje, że pachnie obłędnie.
Nasze octy fermentujemy i przechowujemy w szklanych słojach.
ZASTOSOWANIE
Kulinarne:
Napój dla zdrowia, 1 łyżkę octu zmieszać ze szklanką wody mineralnej (z uwagi na swoją kwasowość taki drink pobudzi ślinianki i soki trawienne).
Orzeźwiający drink – wystarczy 1-2 łyżki octu wymieszać ze szklanką wody, dodać ulubione owoce lub świeże zioła oraz dodać lód. Taki napój świetnie ugasi pragnienie w upalne dni.
W połączeniu z pysznym olejem wyczaruje niepowtarzalny smak sałatek, sosów i ciepłych potraw.
Ocet jest idealny do marynowania mięs, ryb oraz warzyw.
Kosmetyczne:
Składnik toników i płukanek do włosów (wygładza i nadaje włosom blask).
Odświeżający tonik do twarzy, działa ściągająco, przeciwzapalnie i przeciwtrądzikowo.
Kompres ze schłodzonego octu jest niezastąpiony przy siniakach, stłuczeniach, opuchliznach.
Wykazuje kojące właściwości po ukąszeniach owadów.
Relaksujący dodatek do kąpieli (kąpiel sprawi, że poczujemy się odprężeni i zrelaksowani, a skóra pozostanie miękka i delikatna).
SKŁAD: 100 % ocet lawendowy
Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.
Ocet zawiera żywe kultury bakterii octowych co może spowodować mętnienie oraz powstanie tzw, matki octowej (proces naturalny).