Dziś polecamy wam przepis na nasze ulubione ciasteczka lawendowe. Ciastka są kruche, mocno maślane, z nutą cytryny i lawendy. Najlepiej zróbcie od razu z podwójnej porcji 🙂
Maślane ciasteczka lawendowe
Składniki:
– 210 g masła
– 3/4 szklanki cukru pudru
– 1,5 szklanki mąki
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy
– 1 żółtko
– 2 łyżki skórki z cytryny lub 1 łyżka soku z cytryny
– szyczypta soli
Wszystkie składniki połączyć i szybko zagnieść ręcznie (lub wyrobić w malakserze). Ciasto podzielić na dwie części i uformować z nich walce grubości około 3-4 cm, szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Schłodzone ciasto wyjąć i pokroić na 5-7 mm plasterki. Układać na blaszcze w odstępach.
Piec 12 – 14 minut (mają być raczej bledziutkie), studzić na kratce.
SMACZNEGO!
CIASTECZKA SĄ REWELACYJNE. POLECAMY!!!
Jakie smakowite! i absolutnie w moim guście;)
Tak, to jest nasz rarytas i absolutny bestseler – obok karmelu lawendowego 🙂